Den mest specielle bil i sortimentet
I rækken af Porsche modeller, står 914 som den til dato mest specielle bil i sortimentet. Ingen anden Porsche model er gået så grundigt i glemmebogen som 914. På trods af et relativt højt antal producerede biler, skal man lede godt og længe efter et eksemplar på danske breddegrader. Når vi alligevel har valgt at portrættere 914, er det fordi vi synes at historien er god, og hører med til beskrivelsen af Porsches unge år.
Produktion
Vores historie starter i midten af 60'erne; Porsche havde stor succes med 911 og havde netop indstillet produktionen af legenden 356. Som nævnt i 'Rundt om Porsche 911', betød 911 introduktionen at det var blevet dyrere at blive Porsche ejer, og at der manglede en billig Porsche til de mange, som nu stod overfor at skulle udskifte deres 356'er. Den 4-cylindrede lærlingemodel af 911, Porsche 912, var godt nok relativt succesrig, men emmede alligevel af fattigmandsudgave. Og Porsche havde ambitioner om at bringe flere modeller på markedet, som ikke nødvendigvis var spejlbilleder af 911.
Andetsteds i Tyskland sad VW's topchef Heinz Nordhoff og var førstehåndsvidne til VW's svigtende held med at introducere nye VW-modeller, som kunne bringe fabrikken udover VW Type 1 stadiet. Det skortede ellers ikke på forsøg; VW 411 var lige blevet introduceret, og folk slog sig på lårene af grin over det helt igennem latterlige design. Pressen var ikke sen til at håne bilen, og opfandt en ny betydning af nummeret 411. 4-tallet stod for 4 døre, og 11 var det antal år VW efter pressens mening var kommet for sent med modellen. Nordhoff kontaktede sin ven Ferdinand 'Ferry' Porsche, og enden på det hele blev et joint venture, hvor man ville kombinere Porsches evner udi sportsvognskreation og VW's evner indenfor billig massefremstilling. Officielt skulle Porsche stå for alt det tekniske. Uofficielt aftalte man at Porsche, hvis det var ønskeligt, kunne bruge den nye fælles bil, som en billig Porsche model til unge mennesker og førstegangskøbere.
En tidlig udgave af VW Porsche 914 med den 4-cylindrede VW motor.
Designkonkurrence
Traditionen utro valgte man at udskrive en designkonkurrence, og ethvert designfirma som måtte ønske det, kunne afgive et bud på hvordan den nye VW/Porsche skulle se ud. Det industrielle designhus Gugelot Design løb med sejren. Opgaven var at skabe en 2-personers sportsvogn med god bagageplads og centermotor. Gugelot skabte et design, som sikkert ikke vil gå over i historien som det smukkeste der er set, men som løste opgaven forbilledligt; 2 store bagagerum, Targa tag som gav en roadster-agtig fornemmelse, og samtidig en utrolig rummelig kabine. Umiddelbart var der kun plads til 2 personer, men fra starten blev der designet et sæde i form af en plastic-indsats som passede mellem sæderne, og som gav (nød)plads til en ekstra passager.
Da designet lå fast og var godkendt af begge parter, gik Porsche i gang med at gøre bilen færdig. Til føromtalte VW 411 var der udviklet en ny 4-cylindret, 1,7-liters boxermotor med luftkøling, og Porsche dryssede lidt sportsvognsmagi ud over denne motor. Bl.a. tilføjede man elektronisk benzinindsprøjtning for at tækkes de allerede dengang strenge californiske miljøkrav. Man forventede at netop Californien ville blive et af de store markeder for den nye bil. En forventning som senere skulle vise sig at holde stik. Det færdige resultat var en motor, som fristede med 80HK, og det var tilfredsstillende for VW.
Samtidig valgte man at montere skivebremser ved alle fire hjul, samt at anvende gearkasse og undervogn fra 911. Det var nytænkning så det bragede, og ret beset var den nye bil en bedre drivers car end 911. I Porsche udgaven blev den nye bil udstyret med 6-cylindret, 110 hestes, 2,0-liters boxermotor fra 911T. Produktionen af Porsche 914 blev placeret hos karrosserifirmaet Karmann i Osnabrück, som var en del af VW gruppen. Planen var at Karmann skulle bygge VW udgaven fra start til slut, mens at man blot skulle levere råkarrosser til senere færdiggørelse hos Porsche i Stuttgart til de biler, som skulle ende som 'rigtige' Porscher.
Porsche 914-6. Bemærk de flotte Fuchs fælge.
Samarbejdsaftalen
I sommeren 1967, da den nye bil var på nippet til at være produktionsklar, skete dét som ikke måtte ske. Heinz Nordhoff blev alvorligt syg og døde i foråret 1968. Udover det alment tragiske i at Nordhoff gik bort i en relativt ung alder, fik hans død katastrofale følger for projektet, set med Porsche øjne. Ferry Porsche og Nordhoff havde været venner gennem et helt liv, og som sådan var store dele af samarbejdsaftalen baseret på mundtlige aftaler og indforståethed. Nordhoff's afløser Kurt Lotz, som var relativt ny i VW organisationen, og som ikke lå under for venskabelige bindinger til Porsche, kastede et blik på samhandelsaftalen, hvori der blot stod at Porsche havde udviklet en ny bil for VW, og at VW ejede samtlige rettigheder til bilen. Den del af aftalen som skulle sikre Porsche særligt lave priser på halvfærdige karrosserier, som blot manglede motor, og som ville give Porsche mulighed for at sælge en virkelig lavpris-Porsche, eksisterede kun mundtligt. Lotz meddelte Porsche, at de da gerne måtte købe de halvfærdige biler, men til almindelig markedspris som alle andre. Det kvalte så at sige bilen i fødslen og betød, at en Porsche 914 ville blive dyrere at fremstille end en tilsvarende 911.
Hvad der fik Porsche til alligevel at gå i gang med at producere 914 modellen, vides ikke. Uanset hvad, kunne man, såfremt man gæstede IAA bilmessen i Frankfurt 1969, bevidne at VW og Porsche annoncerede hver sin fortolkning af det fælles projekt. Porsche havde valgt at kalde sin version for Porsche 914-6, naturligvis med reference til det 6-cylindrede kraftværk i motorrummet. Datidens motorjournalister som fik begge versioner til test, var ikke overraskende enige om, at 914-6 var den bedste bil, og at den 4-cylindrede udgave var for brystsvag. Men kunderne mente noget andet. For de fleste følte at 914-6, som rent faktisk kostede det dobbelte af lille broderen fra VW, og som var næsten lige så dyr som Porsche 911, var skudt over målet. De 80 heste i VW-fortolkningen rakte immervæk til 177 km/t og 0-100 km/t på 13 sekunder. Ganske pænt i 1969, hvor almindelige familiebiler kun nåede under 20 sekunder fra 0-100, hvis de blev skubbet ud over en skrænt.
Specielt i USA gik kunderne amok, og 68-generationen, som hadede præsident Nixon, Vietnam-krigen og i det hele taget havde en nyfunden foragt for alle autoriteter, tog bilen til sig. For denne generation var VW blevet synonym med den nye tidsånd, og minimalisme-stilen som prægede Boblen og Folkevognsrugbrødet skar knivskarpt gennem hash- og marihuanatågerne. VW's berømte Think Small reklamer var gået lige i hjertekulen hos de unge, og selvom det var in at frasige sig enhver materiel interesse i jagten på renhed, sandhed og livets dybere mening, skulle man jo bruge en bil til at transportere sig i. Og nu kunne man altså få en smart sportsvogn fra samme leverandør.
Så mens kasseapparaterne klingede lystigt hos VW, blev Porsches fiasko større og større. Ingen som havde råd, ville eje en Porsche 914-6. Så allerede i 1972 blev produktionen af 914-6 indstillet. Sølle 3360 biler blev det til, før at man trak stikket.
Porsche 916
For at råde bod på skaden, og for trods alt at få lidt ud af aftalen med VW, begyndte man i 1971 at arbejde med en 'Over-914' model. Under navnet 916 præsenterede Porsche en potent sportsvogn, som adskilte sig fra en almindelig 914-6 på flere afgørende måder; Først og fremmest var bilen udstyret med Porsches på daværende tidspunkt, kraftigste motor fra 911S. 2,4-liter og 190HK til en bil som kun vejede 910 kilo, var noget som kunne mærkes, og en 916 gik let over 240 km/t og fra 0-100 på under 7 sekunder. Udvendig blev bilen forsynet med bredere skærme og brede Fuchs fælge. Ydermere blev Targa-taget erstattet med et fast ditto, som ikke kun afmonteres og som gav bilen større vridningsstabilitet. 916 var med andre ord en supersportsvogn, som var tiltænkt en rolle som udfordrer til Ferrari's nye 246 Dino model. Men igen blev prisen bilens akilleshæl. Mere end det dobbelte af en 911S, som havde samme motor og væsentligt mere karisma. 916 døde i fødslen, og der blev kun fremstillet 11 stk. 916, hvoraf enkelte ovenikøbet blev monteret med den nye 2,7-liters motor fra 911 Carrera RS med 210HK. Disse 11 biler er i dag eftertragtede og helt ubetalelige.
Porsche 916. Bemærk de udbyggede skærme og det faste tag.
Nu var det ikke kun ulykker som ramte Porsche i forbindelse med 914. Motorsportsmarkedet kunne godt se mulighederne i en centermotorbil. Til dette marked udviklede man Porsche 914/6 GT. En rå-tunet letvægtsudgave med 220HK bygget til bane- og rallybrug. Denne bil vandt adskillige løb og opnåede en hæderfuld 6. plads i det samlede klassement i Le Mans 1971.
Porsche 914/8
Omkring 1970 lavede Porsche en endnu mere ekstrem udgave af 914. Nærmest for sjov hyggede Ferry Porsche og hans nevø, end hvis Ferdinand Piëch (senere topchef i Audi og VW), sig med at bygge en 8-cylindret motor fra baneraceren Porsche 908 ned i et 914 karrosseri. Efter talrige modifikationer og fuld udnyttelse af både motorrum og det bagved liggende bagagerum, var Porsche 914/8 en realitet. Da der skulle være mening med galskaben, blev motoren som kunne yde nærmest hvad det skulle være, droslet ned til 300HK. En 914/8 er ikke overraskende sindssygt hurtig, og da der kun blev lavet 2 eksemplarer, én til hver af de to herrer, har disse 2 biler nærmest gudestatus blandt 914 entusiaster. Ferry Porsches eksemplar kan i øvrigt beskues på Porsche museet i Zuffenhausen den dag i dag.
Porsche 914/8. Ferry Porsches eksemplar fra Porsche museet.
Ovre i VW-lejren levede man godt med den mere beskedne motorisering, omend man i 1973 opgraderede 1,7-liters motoren på 80, og senere 85HK, til en helt ny 2,0-liters motor med 100HK. Det var nok til 200 km/t, og gjorde at bilen solgte godt helt frem slutningen af 1975, hvor den måtte vige for oliekrisen.
Da det samlede regnskab var gjort op, havde VW solgt mere end 115.000 eksemplarer af VW-Porsche 914. Hos Porsche nåede det samlede produktionstal, selv når man medregner Racing udgaver, ikke over 3.500 stk. Det gør at en 914-6 i dag er langt mere sjælden end den eftertragtede Porsche 356 Speedster, og gode eksemplarer koster da også langt over 30.000€ i Tyskland.
Langt de fleste 914'er, uanset motorisering, solgt i USA, og i dag eksisterer der en 914 subkultur derovre, som dyrker 914, kører race i den, bygger den om, eller bare bruger bilen til at mindes en svunden tid.
Porsche Centrum mener:
Porsche 914 er en sjov og anderledes Porsche. Selvom det er vanskeligt at skaffe reservedele til bilen i dag, er det stadig en billig bil at holde kørende. Vi ser en sjælden gang en 914 på værkstedet, men der er nok kun en håndfuld af modellen tilbage i Danmark. Kim Clausen trådte i øvrigt sine Porsche-barnesko i en 914-6, og er dermed en af de danskere som har prøvet bilen, som gjorde VW rige og Porsche til grin. Egentlig synd, for Porsche 914 havde potentiale til meget mere.
Kan du lide synet af 914 og kan du finde et ordentligt eksemplar, så slå til. En 914 er en særdeles sikker investering, som har en fast, høj pris overalt i Europa.